KESAN LIBERALISME PDF

kesan liberalisme pdf. Quote. Postby Just» Tue Aug 28, am. Looking for kesan liberalisme pdf. Will be grateful for any help! Top. Chapter 2 – Uploaded by. Afiq Zikri. Piston Cooling System. Uploaded by. Afiq Zikri. Kesan Liberalisme. Uploaded by. Afiq Zikri. Kesan Liberalisme. Cargado por. Afiq Zikri · Chapter 2 – Cargado por. Afiq Zikri · Piston Cooling System. Cargado por. Afiq Zikri · Silent Explorace.

Author: Akibar Sarr
Country: Bahrain
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 3 January 2016
Pages: 136
PDF File Size: 17.87 Mb
ePub File Size: 14.81 Mb
ISBN: 734-3-21591-365-3
Downloads: 78439
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zumuro

kesan liberalisme pdf

Malah, jika para sarjana Barat sendiri sudah mulai sangsi serta mengecam ideologi liberal-sekular Hak Asasi Manusia, mengapa masih wujud pentaksub-pentaksub di Malaysia yang ghairah menjunjung fahaman Hak Asasi Manusia berkerangka Barat yg sesat dan akhirnya mahu menghancurkan tamadun manusia?

Seperti yang telah disepakati para ulama termasuklah As Syatibi dan Al Ghazali bahawa matlamat syariat berkenaan merangkumi lima komponen maqasid yang sangat mustahak iaitu Hifz al-Aql akalHifz al-Din agamaHifz al-Mal hartaHifz al-Nafs nyawa dan Hifz al-Nasb keturunaniaitu setiap perundangan hukum itu mesti bertujuan melindungi atau memelihara kepentingan akal, agama, liberlisme, nyawa dan nasab atau keturunan umat manusia.

Yang terhasil ialah tuntutan-tuntutan untuk membenarkan gejala murtad berleluasa, desakan penghapusan kedudukan istimewa bumiputera di dalam fasal Perlembagaan Persekutuan, desakan pengiktirafan hak-hak LGBTIQ yang menjurus ke arah hak perkahwinan sejenis, tuntutan menghapuskan institusi Islam seperti Mahkamah Syariah, Majlis-majlis agama Islam dan Jabatan-jabatan agama Islam serta beberapa tuntutan kontroversi lain yang mencabar kedaulatan Negara.

Email required Address never made public.

  COLECTIA POVESTIRI STIINTIFICO FANTASTICE PDF

Beliau turut menggesa usahasama kerajaan dan masyarakat awam untuk memperbaiki PBB yang telah terjerumus di dalam isu pembaziran masa dan wang akibat siri-siri perhimpunan yang berlangsung tanpa resolusi yang mantap dan berkesan di dalam menyelesaikan isu-isu global. Sebaliknya, agenda yang memurnikan kembali gerakan hak asasi manusia perlu dipelopori Negara seperti Malaysia serta dilakukan secara berhikmah, strategik dan bersepadu seperti melalui Suruhanjaya Tetap Bebas OIC mengenai Hak Asasi Manusia yang ditubuhkan pada Librralisme are commenting using your WordPress.

Post was not sent – check your email addresses! You are commenting using your Twitter account.

LIBERALISME by Azita Anjang on Prezi

You libera,isme commenting using your Facebook account. Bukan sahaja wacana fahaman berbahaya ini sudah mendominasi politik di kalangan masyarakat dunia, malah memberikan nilai terhadap fungsi serta peranan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang pada hakikatnya menjadi semakin tidak berkesan.

Prinsip-prinsip hak asasi manusia perlu dilaksanakan di dalam kerangka maqasid syariah, yang merupakan seumpama tembok yang sifatnya menjadi pemelihara dan penjamin kesejahteraan hidup manusia, bukan fahaman liberal-sekular yang bernama human rights-ism yang sekadar bermatlamat membuka pintu kebebasan nafsu manusia yang tiada berpenghujung.

What seemed like a dawn is in fact a sunset.

Ancaman fahaman ‘human rights-ism’

Sementara kita boleh menerima prinsip-prinsip tertentu hak asasi manusia, khususnya yang telah disaring melalui sumber-sumber muktabar hukum Islam, isu yang menjadi perlu diwaspadai ialah fahaman human rights-ism — suatu bentuk agama sekular baru yang sudah mulai berkembang pesat di dalam Negara akibat kesan langsung lobi gerakan hak asasi manusia liberal-sekular di luar negara.

Reddit Facebook Email Print.

Notify me of new posts via email. Notify me of new comments via email. Sorry, your blog cannot share posts by email.

  DE REBUS BELLICIS PDF

KATEGORI DAN KESAN by Nur Husna Izzati Hassan on Prezi Next

Kegagalan fahaman liberal-sekular yang mendominasi gerakan hak asasi manusia menzahirkan kewujudan pelbagai tuntutan-tuntutan hak asasi manusia tidak munasabah yang menghakis kedaulatan Islam di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Dari sejumlah 18 negara yang menggangotai Suruhanjaya tersebut, Turkey dan Malaysia dilihat sebagai sangat berpotensi untuk memimpin liberalime bagi mengenengahkan matlamat syariat Islam tentang hak asasi manusia. Please log in using one of these methods to post your comment: Oleh yang demikian fahaman human rights-ism tidak boleh dibiarkan terus bermaharajalela sebagai suatu agama di dalam horizon lliberalisme hak asasi manusia. Kandungan ucapan Perdana Menteri harus disambut dengan baik oleh kerana penzahiran hasrat dan komitmen Kerajaan Pusat memperbaiki keadaan hak asasi manusia tampak terus diusahakan selagi tidak bercanggah dengan kedaulatan Islam menurut fasal 3 1 Perlembagaan Persekutuan dan nilai-nilai kesederhanaan liberalime dalam budaya masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

The foundations of universal liberal norms and global governance are crumbling.

Leave a Reply Cancel reply Enter your comment here Mesej yang ingin dibawa adakah kita mahu terus menerima prinsip-prinsip Hak Asasi Manusia mengikut fahaman liberal-sekular Barat atau memilih untuk mencorak sendiri fahaman Hak Asasi Manusia menurut pandangan alam Islam dan tamadun yang tidak bercanggah fitrah kemanusiaan?